Orden i bildearkivet

Få mer glede av minnene med orden bildearkivet

Å ha en stor samling digitale bilder uten system kan være like mye en glede som en belastning. For at du eller andre skal kunne finne frem til de riktige bildene når dere skal lage fotoalbum eller kalender i gave, bilder til en sekstiårsdag, eller bare mimre litt, så er det mye hyggeligere å ha et system som gjør at en kan finne frem til de bildene en ønsker så raskt som mulig. Vi anbefaler følgende system for dem som ikke benytter eget software for formålet men baserer seg på kataloger og filnavn. 

Kataloger

Alle kataloger skal være utformet med følgende navngivning. Vet du ikke dato eller måned eller at bildene strekker seg over flere måneder så skriver du inn 00 i stedet for korrekt tall. Husk å alltid angi med nøyaktig samme struktur, dette vil du raskt se at lønner seg. 

 • ÅÅÅÅ-MM-DD - Sted - Anledning
 • 1975-02-00 - Trysil - Vinterferie

Filer

Filene som du lagrer i katalogene gir du samme navn som katalogen og med en teller etter navnet. Dette gjør at en ikke risikerer å ha få bilder som har samme navn også blir det enklere når en skal søke eller hvis en har flyttet noen filer til feil katalog. Filene i en katalog vil da se slik ut.

 • 1975-02-00 - Trysil - Vinterferie (1)
 • 1975-02-00 - Trysil - Vinterferie (2)
 • 1975-02-00 - Trysil - Vinterferie (3)

Slik gir du mange filer samme navn og med forskjellig nummer. 

Windows

 • Lagre alle bildene du vil navngi med samme navn i en mappe.
 • Velg alle bildefilene du skal gi nytt navn. Velg en og en fil ved å holde nede “Ctrl” mens du klikker på ønskede filer. Velg mange filer ved å holde “Shift”-tasten nede og så klikke på den nederste filen og øverste filen for å velge flere etter hverandre. Velg alle filer i en mappe ved å først merke en også trykke "Ctrl+a", da merkes alle filene i samme mappe. 
 • Deretter kan du gi navn til batchen ved å høyreklikke og velge “Gi nytt navn” i menyen eller du kan klikke på fanen “hjem” øverst i vinduet og på “gi nytt navn” der.
 • Når du skriver inn et nytt navn på en fil og trykker på “enter” vil navnet bli kopiert til alle filene du valgte. På slutten av filnavnet står et nummer i parentes.

Mac

 • Gå “finder” og velg filene du vil endre navn på. Holde nede “Command”-tasten og deretter klikke på flere filer, eller klikke på den første filen, holde nede “Shift”-tasten og så klikke på den siste filen for å velge flere filer etter hverandre.
 • Høyreklikk eller hold nede “Command” og klikk på filutvalget. Klikk på “Gi nytt navn til X elementer”.
 • I boksen som dukker opp, velg “erstatt tekst” fra nedtrekksmenyen.
 • I boksen som heter “erstatt med”, skriver du inn det nye filnavnet før du klikker på “Gi nytt navn”. Navnet blir nå kopiert til alle filene og hver fil vil få et nummer etter filnavnet.

Arkivere som proffene?

Hvis du ønsker å ta bildearkivering til neste nivå så skal en gjerne benytte noe software til formålet. Det har kommet og gått mye forskjellig programvare for dette formålet gjennom årene og klart det hadde vært fristende for oss å peke på noe software som er bra i dag men vi vet dessverre ofte lite om fremtiden. Det vi vet er at hvis du ikke betaler for programvaren så må leverandøren tjene pengene sine på andre vis. Det finner selvfølgelig også noe gratis programvare som er laget uten formålet å tjene penger men alle disse modellene har sine svakheter over tid.

Bildearkiv lever i mange tiår og kanskje hundrevis av år, da er det vanskelig å anbefale noe annet enn rene filer og kataloger som har vært gjeldende de siste 30 årene og vil sannsynligvis være riktig de neste 50 årene også. Hvis du vil se på noe programvare til formålet så kan du vurdere følgende kandidater. 

https://fotostation.com/

https://www.digikam.org/

https://home.camerabits.com

https://www.adobe.com/