Skanne fotografier selv

Slik gjør du for å skanne fotografiene dine selv

For den glade amatør som ønsker å skanne sine egne fotografier for å sikre seg en digital kopi så rimelig som mulig så har vi laget en liten guide.

Venner og familie kommer garantert til å sette pris på at du har sørget for en digital kopi av de gamle familiefotografiene som alle gjerne skulle sett mer på. 

  1. På elkjop.no eller power.no så finner du flere flatbedskannere til rundt en tusenlapp, for eksempel Canon CanoScan LiDE 400 som selges til kr 789 i skrivende stund på elkjop.no
  2. Bruk gjerne den medfølgende programvaren eller gå til innkjøp av VueScan eller Silverfast fra ca kr 500-2.000 alt etter hvilken versjon du ønsker å kjøpe.
  3. Etter at du har skannet inn fotografiene så må en lagre dem på en trygg måte. Minnepinner er den rimeligste og enkleste løsningen, du får mye lagring for noen hundrelapper i minnepinner hos Elkjøp. Alternativt en skyløsning som jotta.no eller dropbox.com.
  4. Når du skal skanne inn bildene så er det viktig å ikke falle for fristelsen å skanne med for høy oppløsning. Mange skannere i dag har oppløsninger opp mot 10.000 DPI og hver bildefil blir gigantisk stor. En fornuftig oppløsning å velge er 600 DPI. Som oftest så velger en å skanne i filformat JPG eller TIF, hvis du ikke vet forskjellen, velg JPG. 
  5. Sett av god tid til skanningen, du kan gjerne regne 1-10 minutter pr fotografi som skal skannes inn. Tiden du bruker avhenger veldig mye av hvilken oppløsning du har valgt, hvor mye manuell justering du må gjøre av farger og annet, samt hvor dyr skanner du har kjøpt. Skanning av 1.000 fotografier tar gjerne 50-100 arbeidstimer.
  6. Rediger, juster, optimaliser og lag utsnitt så mye som du orker med et gratis fotoporgram for redigering

Her er noen linker til noen websider som kan være til hjelp når du skal lære deg dette.