Slik fungerer det

1. Bestill skanning 2. Send inn fotografiene 3. Skanning utføres 4. Fotografiene sendes i retur. 

Kunder som ønsker å skanne sine fotografier bestiller dette i vår nettbutikk. Så snart ordren er mottatt så sender vi ordrebekreftelse. Når vi mottar fotografiene så skanner vi dem innen 2 arbeidsdager og sender dem tilbake til kunden med postpakke fra Posten. Vi leverer de digitale bildefilene på minnepinne eller link for nedlasting.

Vi benytter profesjonelle skannere som kan gi digitale bildefiler i høy oppløsning selv fra små originaler. Med de digitale bildene kan du bestille nye kopier på fotopapir, og fotobøker, eller dele med dine nærmeste. Gamle fotografier skannes gjerne på en såkalt flatbed-skanner av typen Epson Perfection som tar bilder opptil A4-størrelse. Nyere bilder i vanlig størrelse på ca 10x15 cm skannes i volumskannere som mater fotografiene gjennom skanneren selv. Negativer skannes i spesialskannere som er laget for dette formålet. 

 

Tilleggstjenester

Hvis en ønsker at vi skal ta fotografiene ut av albumene eller har behov for esker og pakkemateriale så kan dette bestilles i vår nettbutikk. 

 

Sikkerhet

Fotografier er viktige, derfor skal vi gjøre alt riktig når vi skal sende dem.

Når du som kunde skal sende dine fotografier til oss så er følgende viktig å tenke på:

  • Bruk Posten Norgespakke som er en veldig sikker måte å sende pakker.
  • Pakk fotografiene godt inn med støtabsorberende materiale samt plast rundt dem (i tilfelle Posten skulle være uheldig å få fukt på pakken).
  • Lim pakkelappen godt på.
  • Legg informasjon inne i pakken om hvem den er fra/til (hvis den ytre pakkelappen skulle bli skadet så åpner Posten pakken og finner informasjon inni den).
  • Ta vare på informasjon om forsendelsesnummer.

Når vi sender fotografiene i retur til deg så følger vi selvfølgelig alle punktene over. 

 

Før innsending av fotografier

Før du sender fotografiene til oss må følgende punkter utføres.

1 - Sortering

Alle fotografiene skal ligge samme vei.

Hvis det er mer enn ca 1cm forskjell i størrelsen på fotografiene må de legges i forskjellige bunter. 

Se video om å sortere her: https://www.youtube.com/watch?v=eHu4616SlUs

2 - Bunting

Det er viktig å bunte bildene sammen med strikk før de sendes til oss, dette er for at det ikke skal oppstå noen misforståelse om hvilke fotografier som hører sammen samt at fotografier av samme fysiske størrelse skal i samme bunt. 

For å holde orden på fotografiene, også når du mottar dem som bildefiler så kan du klippe ut et ark som du skriver det du ønsker på og legger som første bilde i bunten. Arket må være i samme størrelse som fotografiene og uten bretter. Dette arket blir da skannet som et fotografi.   

Se video om å bunte her: https://www.youtube.com/watch?v=32nTD4fUSi0

3 - Forpakning

Det er viktig at fotografiene pakkes forsvarlig i eske og at det benyttes ekstra pakkemateriale for beskyttelse. Benytt en solid eske som tapes godt igjen. Fotografiene bør pakkes i noe mykt som beskytter mot fuktighet før de legges i esken. 

Se video om forpakning her: https://www.youtube.com/watch?v=JfWHuzUGNHQ 

4 - Innsending

Vi anbefaler å bruke Posten Norgespakke for innsending av fotografier til oss. Dette sikrer rask og sikker håndtering. Vi benytter selv Posten for retur av dine fotografier. 

Pakken sendes til: FotoSkann, Silje Berge Simonsen, Amboltveien 54, 4311 Hommersåk, Mobilnummer 41761966

Hvis du vil så kan du fylle inn adresselapp og betale for denne (Vipps eller bankkort) før du går til postkontoret ved å følge denne linken: her. https://sending.posten.no/sende/addresses 

 

Skannekvalitet

Våre hovedtjenester for skanning er angitt som skannekvalitet god (300DPI) og meget god (600 DPI) utføres av våre automatiserte volumskannere. Dette gjør at vi kan holde veldig lav pris pr fotografi og bildefilene er små slik at det er enkelt å lagre og dele dem. Vi leverer flere versjoner av fotografiene slik at du kan velge det som du synes ble best da automatikken generer flere forslag. Hvis du ønsker å justere bildene mer selv for å få et best mulig resultat (for eksempel fjerning av røde øyne eller fargejustering) så anbefaler vi å bruke Adobe PhotoShop eller Corel PaintShop. Disse programmene kan installeres på Microsoft Windows og Apple MacBook. For gratis alternativer se her: Gratis fotoprogram: 15 gratis redigeringsprogram for foto - Teknologi (klikk.no) 

Skannekvaliteten fra våre rimeligste alternativer er noe lavere enn den kvaliteten en kan få ved å bruke en plateskanner (produktet skannekvalitet særdeles god) der en gjennom en mye mer tidkrevende prosess skanner ett og ett fotografi og utfører manuell etterbehandling.

Normalt sett så leverer vi bildefilene i JPG format, hvis du ønsker dem levert i TIFF, for å gjøre mest mulig av etterbehandlingen selv, så er dette også mulig, ta kontakt før bestilling.

 

Når en mottar de skannede bildene

Filnavn

Når du har mottatt dine bildefiler av de innsendte fotografiene så vil du se at det er flere bildefiler enn innsendte fotografier. Dette er fordi vi skanner både forsiden og baksiden av fotografiet (hvis det er noe tekst på den). I tillegg så utfører vi to runder med automatisk etterbehandling som kan gi bedre resultater. Hvilken etterbehandling som blir best kan variere med hvilket fotografi vi har skannet og våre kunder har gjerne forskjellig i smak. Det er veldig stor forskjell på små polaroid fotografier fra 70 tallet og APS fra nittitallet.

Du kan selv velge den bildefilen som du synes ble best og eventuelt slette de andre eller utføre manuelle justeringer som er beskrevet lengre oppe i denne artikkelen. Alle fotografier skannes liggende, hvis en ønsker noen i stående format så må en selv utføre dette. 

Fotografiene som er skannet levers som følgende bildefiler:

  • Forside av fotografiet uten etterbehandling (ingen merking)
  • Forside av fotografiet, automatisk etterbehandlet av skanneren (Merket _a)
  • Bakside av fotografiet, hvis det er tekst på baksiden. (Merket _b)
  • Forside av fotografiet, automatisk etterbehandlet med Adobe Photoshop. (Merket _c)

Tips for filbehandling. Hvis du har alle filene i en folder og du ønsker for eksempel å flytte eller slette alle bildefilene av som er baksiden av fotografiet så søker du bare etter filer med _b, når søket er ferdig så merker du alle filene i søket så kan du gjøre hva du vil med dem. 

Hvis du har bestilt levering av lagring på minnepinne og våre standard minnepinner er for små (16GB) så leveres bildene på to eller flere minnepinner. Vær klar over at minnepinner og andre lagringsmedium kan slutte å fungere, sørg for å ta backup.

Link til nedlasting

For dem som har bestilt levering av bildene på link til nettside i stedet for på minnepinne så gjelder følgende. Bildene ligger lagert hos oss i 14 dager etter at linken for nedlasting er sendt til deg. Hvis du vil laste ned alle bildene i en fil så trykker du på "Download" knappen på høyre side av websiden.